Έλληνας

ανοικτή επιστολή προς Άνγκελα Μέρκελ

Αγαπήτη καγκελάριε Μέρκελ

Ξεκινάμε αυτό το γράμμα σημειώνοντας ότι σας απευθυνόμαστε ως καγκελάριο της Γερμανίας. Δεν σας ψηφίσαμε και δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη καγκελαρίου της Ευρώπης. Εμείς, οι υπογράφοντες αυτής της ανοιχτής επιστολής, σας γράφουμε ως ελεύθεροι πολίτες. Ως πολίτες μίας χώρας την οποία επιθυμήτε να επισκεφτείτε την ερχόμενη δωδεκάτη του Νοέμβρη, καθώς και ως πολίτες οι οποίοι συμπαραστέκοντε σε όλες τις χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από την λιτότητα. Λόγω του χαρακτήρα της προαναγγελθούσης επίσκεψης, εκείνοι οι οποίοι πρέπει να παλεύουν καθημερινώς με την έσχατη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Πορτογαλλία, πρέπει να σας κάνουμε σαφές ότι δεν είσαστε ευπρόσδεκτη. Θα πρέπει να θεωρήστε ως persona non grata σε πορτογαλλέζικο έδαφος, γιατί έρχεστε σαφώς για να παρέμβετε στις αποφάσεις του πορτογαλλέζικου κράτους χωρίς να έχετε εκλεγεί δημοκρατικά από τους κατοίκους αυτού του τόπου.

Πολύ περισσότερο, καθώς η κυβέρνησή μας έχει προσφάτως σταματήσει να ακολουθεί τους νόμους αυτής της χώρας και του δημοκρατικού της συντάγματος, αυτή η επιστολή απευθύνεται σε εσάς ευθέως. Η παρουσία πολλών μεγαλο-επιχειρηματιών στην συνοδεία σας είναι κάτι το εξοργιστικό. Υπό την επικάληψη ‘ξένης επένδυσης’, θα φέρετε μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι θα έρθουν για να λεηλατήσουν τα ερείπια της πορτογαλλέζικης οικονομίας που οι δικές σας πολιτικές δημιούργησαν, όπως στις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Η αντιπροσωπεία σας αποτελείται όχι μόνο από εκείνους τους οποίους ανάγκασαν το πορτογαλλέζικο κράτος, με την συγκατάθεση της κυβέρνησής του, να ιδιωτικοποίησουν την περιούσια και τα πιο πολύτιμα αγαθά του, αλλά επίσης και από αυτούς που θα επωφεληθούν από την αγορά αυτών των περιουσιακών στοιχείων σε τιμές εξευτελιστικά χαμηλές.

Η παρούσα επιστολή δεν μπορεί και δεν πρέπει να ειδωθεί ως ένα είδος εθνικιστικής και σωβινιστικής υπεράσπισης – απευθύνεται σε εσάς άμεσα ως την κυρίαρχη προαγωγό του Νεοφιλελεύθερου δόγματος το οποίο καταστρέφει την Ευρώπη. Δεν απευθυνόμαστε στον γερμανικό λαό, ο οποίος έχει όλη την δημοκρατική νομιμοποίηση να εκλέγει οποιονδήποτε επιθυμεί για να τον εκπροσωπεί. Όμως, σε αυτήν την χώρα στην οποία ζούμε, το όνομά σας δεν εμφανίστηκε σε κανένα ψηφοδέλτιο. Δεν σας ψηφίσαμε εμείς. Επομένως, δεν σας αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να μας εκπροσωπείτε και πολύ λιγότερο το δικαίωμα να λαμβάνετε πολιτικές αποφάσεις εκ μέρους μας.

Και δεν είμαστε μόνοι μας. Στις 14 του Νοέμβρη, δύο ημέρες μετά την ανακοινωμένη σας επίσκεψη, θα προβούμε με αρκετούς άλλους σε γενική απεργία η οποία θα συμπεριλαμβάνει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θα είναι μία απεργία ενάντια στις κυβερνήσεις οι οποίες έχουν προδώσει και συνεχίζουν να προδίδουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, μία απεργία ενάντια στην λιτότητα που έχει εφαρμοσθεί σε βάρος τους. Αλλά μην έχετε αυταπάτες, καγκελάριε. Θα είναι μία απεργία εναντίον της λιτότητας που επέβαλε η τρόικα και εναντίον όλων εκείνων που αποσκοπούν να την μεταμορφώσουν σε ένα απολυταρχικό καθεστώς. Θα είναι μία απεργία εναντίον σας, μαντάμ Μέρκελ. Και αν χαιρετίζουμε τον λαό της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας, επίσης χαιρετίζουμε τον λαό της Γερμανίας ο οποίος υποφέρει μαζί με εμάς. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το Wirtschaftswunder, το ‘οικονομικό θαύμα’ της Γερμανίας, χτίστηκε στη βάση διαδοχικών χρεωστικών συγχωρέσεων από τους κύριους πιστωτές της. Γνωρίζουμε ότι η σημερινή υποτιθέμενη γερμανική οικονομική ώθηση χτίστηκε πάνω σε μία απάνθρωπη μείωση των μισθών για παραπάνω από 10 χρόνια και την μαζική προαγωγή επισφαλούς εργασίας, προσωρινής και χαμηλόμισθης, η οποία μαστίζει ένα μεγάλο μέρος του γερμανικού πληθυσμού. Κάτι τέτοιο καταδεικνύει την προοπτική που εσείς, καγκελάριε Μέρκελ, έχετε για την ίδια σας την χώρα.

Είναι πολύ πιθανόν να μην απαντήσετε. Και είναι επίσης πολύ πιθανό ότι η πορτογαλλέζικη κυβέρνηση, όντας δουλοπρεπής, αδύναμη και φιλασθενής, να σας υποδεχθεί μετά λουλουδιών και χειροκοτημάτων. Αλλά η αλήθεια είναι, καγκελάριε, ότι η πλειοψηφία του πορτογαλλέζικου πληθυσμού αποδοκιμάζει ολοφάνερα την παρούσα κυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο καταστρέφει την χώρα, υποστηριζόμενη από την τρόικα και εσάς. Ακόμη και αν επιλέξετε μία μυστική διαδρομή και ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο για να αποφύγετε τις διαδηλώσεις κατά την επίσκεψή σας, θα πρέπει να ξέρετε ότι τούτες θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα. Και θα είναι διαδηλώσεις κατά εσάς και του ό,τι εκπροσωπείτε. Η αντιπροσωπεία σας μπορεί να προσπαθήσει να μας αγνοήσει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να προσπαθούν να αγνοήσουν τα συμβάντα στους δρόμους. Αλλά είμαστε ολοένα και περισσότεροι, μαντάμ Μέρκελ. Εδώ και σε όλες τις χώρες. Οι διαμαρτυρίες μας θα δυναμώνουν ολοένα και πιο πολύ. Συνειδητοποιούμε την πραγματικότητα μέρα με τη μέρα. Οι ιστορίες που μας λέγατε τόσο καιρό ακούγονταν πάντα περίεργες και τώρα ξέρουμε ότι ήταν επέσχυντα ψέματα.

Ξυπνήσαμε μαντάμ Μέρκελ. Είσαστε ένας κακοδεχούμενος επισκέπτης.
Subscribers

1 comentário:

 1. caríssimos,

  sou grega que mora em portugal e queria oferecer o minha ajuda na iniciativa de vocês, num assunto que já suporto e vou suportar até o povos europeus conseguirem a Seisachtheia.
  eu sei que não é o mais importante e necessário,mais o texto em grego não foi bem traduzido, e acho que o perde muito da força que têm os textos na outras linguas (pelo menos aquelas que eu falo e conheço).
  Gostava muito de corrigir o texto grego e ajudar divulgar melhor entre o pessoal grego lá e aqui.
  cumprimentos amigos
  ioli georgila

  ResponderEliminar